Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2009

12 Weeks of Pregnancy

Semalam (20 Jun 2009) appointment susulan ku dgn Dr Adilah...Alhamdulillah dh msk 12 mggu pon...terlalu cepat rasanya berlalu...sepanjang 3 bulan ni Alhamdulillah aku tidak mengalami alahan yg teruk..sekadar loya2 dan mual2 skit sahaja..walaupon begitu aku megalami masalah keputihan yg byk..doc ckp it's normal for pregnancy woman sbb hormon...lg menakutkan apabila aku pernah bleeding semasa kandunganku seusia sebulan lebih..mmg takut sgt masa tu..mcm2 dh fikir..sekali lg turun naik hospital buat blood test..kalo hormon pregnancy ku makin menurun means x ada harapan..kalo makin menaik..insyaAllah x ada apa2..

Alhamdulillah result blood test tu makin menaik..bila doc scan pon kedudukan kantung baby ku masih di atas dan pintu rahim ku tertutup rapat..means that kandunganku masih dalam keadaan selamat..bila test air kencing rupa2nya ada infection sedikit...may be sbb aku kurang minum air..so aku terpaksa amik injection untuk kuatkan rahim disamping mkn ubat Duphaston..masa kena inject…

Sabar Menanti

Lebih kurang 2 mggu selepas operation, aku period...kali ni period mmg banyak dan lama...smpai 15 hari..risau plak...tp agaknya nak buang segala sisa2 period yg lama2 kot..dlm pada tu aku terus follow-up dgn Dr. Adilah untuk tgk perkembangan telur dn ovariku..aku tak terlepas dari terkena infection kencing kotor...may be sbb aku kurang minum air atau jangkitan dr alat2 operation...seksa jgk la sbb kena turun naik hospital blk..takut melarat plak nnti..

Hari kedua period Dr Adilah bagi ubat Clomid lg..katanya mmg kena mkn utk rangsang telur wlaupon dh operate..aku ikut je lah ape yg doc suruh..doc terus monitor perkembangan telurku...ada 2 bijik..satu kt ovari kiri dn satu lg kt ovari kanan..dua2 besar dgn jayanya...Alhamdulillah...at least ada perkembangan baik...tp kecewa jgk sbb period dh turun..huhu...sabo je lah..

After period bulan kedua tu doc suggest amik injection plak...nama injection tu Gonadotrophin...mahal gak ongkosnya...PM Care x cover ubat ni..so kena kuar budget sndiri d…

Hari Yang Menggerunkan

Salah satu gamba kt wad...ms ni nurse dh tolak kuar untuk ke operation room..dup dap dup dap
Hubby ku peneman setia di sisi...maafkan syg bi..takut tak bukak mata terus lps nie..huhuhu..sebaknya Tuhan saja yg tahu..

8 Jan 2009...aku dikehendaki admit di Hospital Pantai jam 10 pg..pembedahan ku dijadualkan pd pukul 2 ptg nnti...dgn rasa gerun dihati, aku tetap kuatkan semangat untuk melalui hari yg paling menakutkan ini..tak pernah seumur hidupku dibedah wlaupon pembedahan kecil...sudah terbayang dlm kepalaku alat2 dlm operation room...takuttttnye Allah saja yg tahu...smbil tu aku doa byk2..

Bermula dr mlm td aku dikehendaki berpuasa..hanya boleh minum air ubat yg doc kasik..ubat ape ntah aku dh lupa tp masinnya smpai nk muntah2 aku minum ubat tu..dh la kena habiskan 2 botol..nk pengsan nk menghabiskan ubat tu...lps minum ubat perut ku mula 'buang' sisa2 yg ada dlm perut..mmg tak ada tenaga langsung pg tu sbb perut mmg kosong 100%...

Setelah selesai urusan dikaunter admission, aku…

Usaha Demi Usaha...

Mengimbas kembali segala usaha dan pengorbanan yg telah aku lakukan untuk mendapatkan zuriat sehingga impianku menjadi kenyataan..nyata ia adalah pengalaman yg paling tidak dapat aku lupakan..wlau apa pon kita hanya berusaha..selebihnya berserah padaNya..hanya dia yg layak menentukan segalanya..hanya dia yg berkuasa memberi rezeki kpd hambaNya..wlau apa pon aku tetap bersyukur kerana terpilih untuk melalui ujian ini...biasanya kita akn lebih menghargai sesuatu yg sukar utk diperolehi...

2 bln selepas kawin..aku tak period...emm aku dh pregnant kot...itulah kata hatiku..ye la biasanya apa yg aku dgr kalo tak period lps kawen ni mesti dh berisi..mmg tggi jgk la harapan ku ms tu...aku ke klinik...bila buat urine test..result menghampakan...ternyata ianya -ve...pelik jgk...tak period tp x pregnant...may be x dpt detect lg kot...lgpon awal lg..sekadar menyedapkan hati..

Masa tu jgk doc kt klinik tu terus refer aku ke gynae Hospital Pantai...so bermulalah episod aku berulang alik ke hsopital …

Kurnia Yang Tidak Ternilai

Syukur Alhamdulillah!!!!...hanya itu yang mampu aku ucapkan walaupun rasanya tidak ada yang lebih bernilai dari kurniaan ini...menitis air mataku setelah mendapat berita dari hospital bahawa aku telah mengandung...antara percaya atau tidak..tapi itulah hakikatnya..aku bakal menjadi ibu..rasa meremang bulu roma saat mendengar keputusan blood test beta-hcg dari nurse...it's positive!seisi dunia pon tidak dapat menandingi rahmat ini..lantas aku terus berwuduk dan melakukan sujud syukur...harapan selama ini yang tinggi menggunung akhirnya tercapai jua..hampir 2 tahun kami menunggu..berkat kesabaran, usaha, doa dan tawakkal...akhirnya Allah memakbulkan permintaan kami untuk menimang zuriat sndiri...inilah hadiah yang paling berharga!!

Bi...inilah kurniaan Tuhan yang tidak ternilai buat kita berdua..berkat usaha kita selama ini..inilah buah cinta kita yang kita impikan selama ini...hanya ini yang mampu syg hadiahkan..terima kasih diatas sokongan bi selama ini...

Berita gembira tersebut ak…