Skip to main content

Posts

Showing posts from 2010

Happy 1st Birthday My Son

22/12/2009 jam 9.57 p.m. adalah saat yang paling bahagia dlm hidup ibu melahirkan zuriat yang dinanti-nantikan selama beberapa tahun bergelar seorang isteri..indah dan bahagia saat seorang bayi dari kandungan sendiri berada dalam pelukan..syukur tidak terhingga kerana dikurniakan permata hati yang sangat comel..he's a very cute boy!!Anugerah yang tidak ternilai ini tidak akan ibu sia-siakan...insyaAllah..

Dan hari ini 22/12/2010 maka genaplah setahun umur anak ibu..happy 1st birthday my son! Moga jadi anak yang soleh, berilmu, beriman dan bertaqwa...ibu & abah luv u so much!mmmuuuahhhhss..harapan ibu dan abah agar Faris membesar dengan sihat dan menjadi orang yang berguna kelak...sejuk hati ibu bila dapat melihat anak ibu membesar depan mata dengan acuan ibu sendiri..ibu & abah akan buat yang terbaik dalam mendidik Faris insyaAllah...

Sifat Faris yang terlalu manja membuatkan ibu rasa sentiasa diperlukan..lebih2 lagi Faris masih full-breasfeeding sehingga sekarang..Alhamduli…

Bisness Kain Cotton

Hmmm lame jgk ibu tak menjenguk di sini..bz memanjang..entry kali ni ibu nk cerita tentang bisnes online yang ibu baru berjinak-jinak ni...actually dh lame ibu nak buat bisnes jual kain ni..alhamdulillah ade modal sket baru leh mula bisnes ni..kenape ibu jual kain cotton?? Sebabnya memang ibu suke pakai cotton ni..bila jual apa yg kita suke sudah pastinye kite akan rase puas..

Kain cotton yg ibu jual ni imported from Japan (Japanese Cotton) dan India (Cotton Voile)..harga Rm120 sepasang..walaupon agak mahal tapi fabric ni berkualiti dan coraknye memang unik..org kate alah membeli menang memakai..

Untuk permulaan ibu amik 20 pasang dari kedai Azzara Cottons..hmmm semalam ibu start jual kat ofis..alhamdulillah laku 4 pasang..tu baru beberapa je tgk..tak sume tgk lagi..first customer ibu ialah boss ibu sendiri..hehe pembakar semangat nih..kire a good start lah..hari ni plak laku 3 pasang..ibu bawak gi ofis kawan ibu kat Menara..

Selain jual direct kat kawan2 kt ofis, tujuan utama ibu ialah …

Sepetang di Zoo Negara

Semalam cuti sempena Maal-Hijrah..ibu dh siap2 ajak abah gi Zoo Negara..saje jln2 bwk Faris tengok binatang..lgpon dh lama dh ibu tak gi Zoo..emmm rasenye pegi masa dok tgh cintan cintun ngan abah dulu..it was about 4 or 5 years ago..hmmm kenangan oh kenangan..hehe

By the way..smpai Zoo dah petang dh..dalam kul 3 lebih..sebelum tu gi Giant Gombak sbb abah nk jumpa someone..so on the way tu baru singgah Zoo...smpai sana terkejut bila tgk harga tiket dh naik smpai RM20 sorng..fuhh cekik darah btul..kalo sesape nk naik trem pon kena bayar sekarang..huhh tak kuasa la nk bayar2..baik jln kaki je..lg puas tgk binatang2 tu..





Antara binatang2 yang menarik perhatian..hmm actually tak banyak sgt dh binatang2 kt sana..rase cam tak berbaloi plak byr RM20 tuh..huhu










Hmmm selama ni Faris hanya melihat binatang spt lembu, kambing, kucing & ayam secara real..binatang2 lain tu rasenye dia tak penah tgk lg..suke la dia dok dlm stroller tu smbil tunjuk2 kt binatang2..tapi dia hanya boleh 'cakap'…

Tertonggeng-tonggeng..

Hmmm lame btul ibu tak update blog nih...bz memanjang sejak akhir2 ni..sejak dpt task baru kt opis ni, tak sempat ibu nak bukak itu ini..tgk2 jam dh kul 5 dh nak balik dh jemput anak tercinta..huhu

By the way, entry kali ni ibu nak update pasal perkembangan anak ibu lagi..si kecil Faris permata hati ibu dan abah ni..gelak tawamu cukup membuatkan hati ibu bahagia duhai anakku..i really luv u sooo much..mmmuahhhhss!

Since last Friday..Faris dah pandai duduk sendiri...daripada mengensot dia dah pandai tonggeng-tonggengkan bontot dia dan duduk..cutenyer!!hehe..sekarang ni rajin betul dia berlatih duduk dan dah mula nk cuba bangunkan diri..bergantung kt kerusi atau kt ibu/abah tapi still tak boleh berdiri sendiri lg..

Sekarang usia Faris dh 11 bulan lebih..lg beberapa minggu birtday Faris akan tiba..hmmm nak celebrate kat mana ekk??? Still tgh pk2 lagi..lepas tu birthday abah plak..nak buat surprise?????hehe tgguuu...

Aku Terima Nikahnya...

Kenangan di suatu waktu dahulu di saat bergelar seorang isteri kepada sang putera yg amat dicintai..






InshaAllah ~ Maher Zain

Ibu suka sgt lagu ni..very touching to my heart...

InshaAllah
Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side

Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way

Everytime you commit one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Happy 10th Month My Son

Hmmm rasenye masih tak terlambat utk ibu wish happy 10th month to my gorgeous little boy..ibu & abah luv Faris so muchhhh...mmmuuuuuuaahhhhhhsss!!!

Ibu & abah happy sangat sebab sekarang ni Faris dah pandai syg (cium pipi ibu & abah) bila disuruh..means that otak Faris dah dapat proses maklumat and turn to action..bila ibu & abah cakap "cyg ibu sikit...cyg abah sikit..." Faris terus dekatkan mukanya dan mencium pipi ibu & abah..then ibu akan cakap "thank you syg..i luv u"..abah pulak akan cakap "good boy.."

Tenang rasenye hati ibu & abah bila lihat Faris tersenyum..Faris memang suka senyum & sengih..hehe..sejak dlm perut lagi Faris suke senyum sebab masa ibu buat 3D scan dulu pon sempat ambil scene Faris senyum dlm perut ibu..sekarang ni sengih nampak gigi 4 batang atas 4 batang bawah..hmm yg tak tahannya bila dia menggigit..kalo menyusu tu..kdg2 tu dia saje2 gigit peha atau bahu ibu..adoiii memang sakit sgt...tajam btul gigi ad…

Puisi Cinta Untuk Suamiku

Senyummu adalah bahagiaku

Ceriamu adalah dambaku

Gelisahmu adalah kebimbanganku

Air matamu adalah kesedihanku

Kau pelipur lara dukaku

Kau pengiring suka citaku

Bersama kita dalam hari-hari keberkahan

Ikatan ini berawal dari hati atas nama cinta

Jalinan ini bermula dari rasa atas nama sayang

Pertautan ini berasal dari angan atas nama rindu

Sungguh ini adalah cinta, sayang, dan rindu..

Cinta, sayang, dan rindu atas nama pengabdian kepada Rabbul Izzati

Malam ini bintang bersinar cinta, bulan tersenyum sayang, angin mendesir rindu

Wahai bintang, bulan dan angin

Sampaikanlah salam cinta, sayang, dan rinduku kepadanya

Sungguh Aku Sangat mencintaimu karena Allah

with love
your wife

Ketika Allah Memilihmu Untukku

Ketika Allah Memilihmu Untukku..

Padamu yang Allah pilihkan dalam hidupku..
Ingin ku beri tahu padamu..
Aku hidup dan besar dari keluarga bahagia..
Orang tua yg begitu sempurna..
Dengan cinta yg begitu membuncah..
Aku dibesarkan dgn limpahan kasih yang tak terhingga..
Maka, padamu ku katakan..
Saat Allah memilihmu dalam hidupku,
Maka saat itu Dia berharap, kau pun sanggup melimpahkan cinta padaku..
Memperlakukanku dgn sayang yang begitu indah..


Padamu yang Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, aku hanya wanita biasa dengan begitu banyak kekurangan dalam diriku,
Aku bukanlah wanita sempurna, seperti yang mungkin kau harapkan..
Maka, ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Dia ingin menyempurnakan kekuranganku dgn keberadaanmu.
Dan aku tahu, Kaupun bukanlah laki-laki yang sempurna..
Dan ku berharap ketidaksempurnaanku mampu menyempurnakan dirimu..
Karena kelak kita akan satu..
Aibmu adalah aibku, dan indahmu adalah indahku,
Kau dan aku akan menjadi 'kita'..


Padamu yg Allah pilihkan untukku..
Keta…

First Period After Giving Birth

Hmmm finally ibu period after almost 10 month giving birth..hari ni adalah hari pertama ibu period balik selepas bersalin...selama 9 bulan lebih production system ibu relax, sekarang ni dh beroperasi semula..hmmm kena hati2 sket la ni takut ter 'accident'..tapi kalo dah rezeki ibu terima jerr...dlm hati memang tak sabar nk dapat 2nd child especially kalo dapat yg gegurl plak..bestnyerrr..tapi kesian kat Faris tak puas nk bermanja lg..sekarang ni pon manjanya makin menjadi2..tapi kalo ditakdirkan Faris dapat adik awal..ibu redha...

Hopefully period cycle ibu back to normal la lepas ni...hmmm sebelum ni period ibu tak regular due to PCOS..that's why ibu susah nk lekat..tp Alhamdulillah dgn kuasa Allah Dia memakbulkan doa ibu dan mengurniakan zuriat yg amat bernilai buat ibu..Subhanallah Allahuakbar! Hopefully lepas ni tak susah lagi nk lekat yg 2nd..kalo boleh nk beranak banyak2 time muda2 nie..dh sepakat ngan abah nak anak at least 7 org kalo diizinkan Tuhan..if possible nak…

Resepi Untuk Bayi

POTATO, CARROT & SPINACH GRANDE’
Potato, carrot : diced into big chunk, boil until tender.
Bila potato & carrot dah tender, add chopped spinach.
Dash some salt, not too much.
Blend until smooth.

BANANA & RICE
Boil 1 cup of rice with slightly more water to prepare ‘nasik lembik’.
When cooked, add 3-4 sliced banana preferably yang manis eg. pisang emas.
Add 2-3 spoon of plain yogurt. Blend until smooth. Serve immediately.

BABY PASTA
Boil some rice , ½ cup of pasta. (amount air - agak2).
When cooked & tender add ground beef ½ cup. Cook until simmer, and finally add chopped ½ of tomato, dash of salt and 1 spoon butter to taste.

PORRIDGE KAMPUNG
Prepare basic rice porridge, add cubed potato or carrot and daging ayam and dash of salt.
Fry some ikan bilis until crispy.
Blend together until smooth.

PORRIDGE MODERN
Prepare basic rice porridge, add daging or ayam, cook,
Finally add some brocccoli and 1 spoon of butter.
Blend until smooth.

FRUITS DESERT
Boiled diced pear & apple. Cool it an…

Selamat Bertunang Uda

Last weekend balik kampung lg..kali ni untuk meraikan majlis pertunangan Uda plak..hmmm penat jgk rase badan sbb selalu sgt travel jauh..tambahan pulak si Faris ni tak dok diam kalo dia tak tido..kalo dia menangis dlm kete lg la susah dibuatnye..perjalanan jauh mesti la dia boring dok dlm kete lama2..ibu nk blk ngan flight je tp abah tak mboh...huhuhu

Tanggal 2/10/2010 termetrailah ikatan pertunagan antara Uda dgn Uncle Tajul..selamat betunang Uda! Tak lama lagi dh nk jadi isteri dah..bersedialah!! Teringat plak zaman2 ibu bertunang dgn abah dulu..hmmm manisnya saat itu...hehe




SSPN : Faris' First Saving

Semalam ibu submit form SSPN kt Bank Islam untuk bukak account saving Faris..actually dh lama ibu nk bukak saving account utk Faris ni tapi sekarang baru berkesempatan..pd mulanya ibu nak masukkan dlm ASD..tp bila discuss ngan abah so both agree nk masukkan dlm SSPN..nnti leh tolak tax...utk permulaan ibu bukak akaun dgn RM20..kire hadiah duit raye dr ibu la ni..nnti dh habis raye nnti ibu akan masukkan sume duit raye yg Faris dapat..emm tambah lg dgn duit yg Faris dapat masa baru2 lahir dulu lbh kurang dlm RM500++..kalo ade rezki lebih nnti ibu akan bukak kan akaun Tabung Haji plak utk Faris..



InsyaAllah ibu akan latih Faris menabung sejak dari kecil lagi..biar dia terbiasa untuk menyimpan dan berjimat cermat..(hehe ibunye ni kadang2 terbabas jgk kalo shoping moping ni especially kalo bab brg2 deco rumah & kain baju..ehem2)hmmm ape2 pon ibu kena tunjuk contoh ni..ibu akan praktikkan ape yg ibu tulis dlm buku ibu yg bertajuk "Didik Anak Urus Wang" & "Didik Anak J…

Candid!!

Faris on candid...so cute lah anak ibu ni! Emm kalo ibu x puji sape lg nk puji anak ibu ni kan..hehe