Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2010

SSPN : Faris' First Saving

Semalam ibu submit form SSPN kt Bank Islam untuk bukak account saving Faris..actually dh lama ibu nk bukak saving account utk Faris ni tapi sekarang baru berkesempatan..pd mulanya ibu nak masukkan dlm ASD..tp bila discuss ngan abah so both agree nk masukkan dlm SSPN..nnti leh tolak tax...utk permulaan ibu bukak akaun dgn RM20..kire hadiah duit raye dr ibu la ni..nnti dh habis raye nnti ibu akan masukkan sume duit raye yg Faris dapat..emm tambah lg dgn duit yg Faris dapat masa baru2 lahir dulu lbh kurang dlm RM500++..kalo ade rezki lebih nnti ibu akan bukak kan akaun Tabung Haji plak utk Faris..



InsyaAllah ibu akan latih Faris menabung sejak dari kecil lagi..biar dia terbiasa untuk menyimpan dan berjimat cermat..(hehe ibunye ni kadang2 terbabas jgk kalo shoping moping ni especially kalo bab brg2 deco rumah & kain baju..ehem2)hmmm ape2 pon ibu kena tunjuk contoh ni..ibu akan praktikkan ape yg ibu tulis dlm buku ibu yg bertajuk "Didik Anak Urus Wang" & "Didik Anak J…

Candid!!

Faris on candid...so cute lah anak ibu ni! Emm kalo ibu x puji sape lg nk puji anak ibu ni kan..hehe











Aidilfitri 2010

Selamat Hari Raya to all..Maaf Zahir & Batin!!!Hmmm lame btul ibu tak update blog nih..fb pon dh lame tak update..kt opis tak sempat nk masuk fb..kt umah lagi la tak menyempat..by the way ibu cuba update setakat yg termampu lah..

Entry kali ni ibu nk update pasal Aidilfitri hari tu..sekarang pon masih dlm mood raye lg..weekend ni pon byk open house yg perlu dihadiri..balik kampung hari tu 2 hari sebelum raya..balik ikut Terengganu..lepas bukak puasa ngan family kt hotel mlm tu terus bertolak balik Kelate sbb ibu nk buat hantaran Sue kawen..nasib baik la Sue dh buat setengah..so ibu buat mane yg tak siap lg la..nasib baik sempat siap..

Malam raya dam dam dum bunyi mercun..hmm faris masih tak mengerti ape2 lg tentang mercun..hehe..lepas semayang raya family sume bersalaman dan bagi duit raye..yey yey Faris dapat duit raye..pegi beraye umah jiran..umah sedara mara & umah kawan abah..kami bertiga berpakaian sedondon kaler kuning..ape lg posing amik gambo la dgn baju baru..Alhamdulil…

Menu Untuk Bayi 8 Bulan

Ni menu ibu cedok dari internet...hmm cian Faris hari2 dok makan menu yg sama..

*Sarapan :
- Oatmeal + apple/pir sauce/pisang lecek + susu atau Oatmeal + susu saja
juga boleh
- Tepung beras merah (buatan sendiri) + apple sauce + susu
- Tepung beras merah + buah apple cincang halus + juice apple

*Snack :

- plain yoghurt
- plain yoghurt plus pisang yang dilecek atau dicincang halus, boleh juga pir
atau apple, mangga
- milkshake mangga, alpukat
- Buah (mulai 8 bulan bayi sudah bisa diperkenalkan dengan finger snack,
untuk buah boleh dipotong kecil panjang sebagai finger snack terutama untuk
apel dan pir).
- Puding roti (whole wheat) + apple + susu

* Makan tengahari/petang:
- Oatmeal + ayam/daging cincang + sayuran (buncis/peas + wortel) + keju
parut (boleh ditambahkan susu)
- Mashed potato + ayam/daging cincang + sayuran
(buncis/peas/bayam/brokoli + wortel) + keju parut + susu
- Jagung manis yang dibuat puree + ayam/daging cincang+ bayam/brokoli +
tahu + keju/kuning telur
- Makaroni + ayam/daging sapi cincang…

Majlis Berbuka Puasa @ PICC

Last week ade majlis berbuka puasa antara opismet abah kat PICC, Putrajaya..RM50 net (for adult)...hmmm boleh tahan jugak makanan dia..yg paling best sate dia..sedap sgt..lain dr yg lain..tapi sempat makan sket je..dok sibuk ngan si kecik ni..hehe