Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2012

New Arrival...My Lil Princess

Thank God for this new arrival my lil princess...i finally safely delivered a 2.85 baby girl on Monday 23.04.2012 @ 7.00 p.m. at Hospital Annur Bangi..Alhamdulillah :)kehadiran puteri comel ini sudah pastinya menambahkan lagi seri kebahagiaan mahligai cinta kami..dh sepasang dah cahaya mata kami..syukur syukur..!! Actually baby lahir masa 39 weeks lebih kurang 11 hari before due...malam Ahad tu dah mula rasa sakit2 tp since esoknya (23.04.2012) ada check up tggu je lah gi spital esok..malas nk gi spital awal2..hehe ni kes takut kena seluk la nie..hehe sanggup tahan sakit..lgpon x de turun ape2 tanda lagi either pecah ketuban or keluar darah..so rehat je la mlm tu... Esoknye pegi check up..dh tgh hari dah baru turn dpt jumpe doc..doc yanye ade skt2 ke..hmmm of course ibu ckp ye sbb dh start skt2 dr smlm..ape lg doc pon cek jalan la...opening dh 4cm..doc suh register utk admit and masuk labour room terus..since masa tu dh tgh hr mintak ngan doc nk gi mkn dulu..sempat gi mkn nasi ns ay…

Admitted @ Annur Specialist

Hmmm dh bersawang dh blog ni sbb dh lama x update any entry...ni baru sempat nk update sbb tgh dok rumah rehat2...maklumlah dpt mc smpai jumaat nie..bestnye dok rumah..x yah pk pasal keje ke ape..hehe...kalo la dpt rest mcm ni smpai bersalin kan syokkkk...

Actually last Saturday plan nk gi JJ beli brg2 yg x hbs beli lg cam Pampers baby & Maternity Pad sume..tp bangun dr tido tu terus rase skt perut cam senggugut tu..tahan punye tahan kot2 sekejap je tp berterusan...pegi klinik Annisa' dulu just nk check..doc ckp tgk smpai ptg kalo sakit berterusan pegi spital..ptg tu pon sakit non-stop.nk batuk pon sakit sgt..so dm kul 7 ptg tu gi Annur..

Smpai sana wat CTG..midwife check jalan dh ade opening 2 cm..result CTG pon menunjukkan ada contraction..so kena admit la utk rest..sblm masuk wad tu nurse inject ubat matangkan paru2 baby sbb takut contraction berterusan dan terpaksa bersalin..sakitnye teramat la sgt cucuk uabt tu..huhuhu..rase cam nk meraung tp tahan je..mlm tu doc dtg visit.…

Makanan Dalam Pantang

Makanan Untuk Berpantang

Ketika berpantang anda ditegah daripada makan sembarangan mengikut kehendak selera. Informasi ringkas tentang pemakanan yang perlu diamalkan sepanjang tempoh berpantang dan perkara yang harus dielakkan dapat membantu.

Berpantang bukan sahaja melibatkan kesihatan, bahkan ia saling berkait dengan amalan pemakanan. Ini kerana dalam tempoh berpantang, badan anda masih lagi lemah malah sakit ketika bersalin masih belum lagi reda sepenuhnya. Mengikut amalan tradisional masyarakat Melayu, ibu-ibu lazimnya diberikan makanan yang mampu mendatangkan sumber darah di dalam badan, misalnya limpa dan hati. Ia bagi menggantikan darah yang banyak hilang semasa proses kelahiran berlangsung. Kaedah memasak bagi ibu dalam pantang juga agak berbeza. Masakan lazimnya dimasak dengan cara tertentu yang dipercayai boleh membantu menghilangkan angin dan kurang lemak selain mengecutkan urat saraf yang mengembang.


Jamu

Kebanyakan ibu-ibu lepas bersalin mengamalkan pemakanan jamu bagi memul…