Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2009

Pengalaman Bersalin I

Ibu suka surfing dan baca pengalaman bersalin..maklum la nk dapatkan ilmu dari org yg dh berpengalaman..at least kalo ada petua tu boleh ibu amalkan..Nie antara citer pengalaman yg menarik yg boleh ibu jadikan panduan nnti..

"Di sini aku nk kongsikan pengalaman dan tips untuk permudahkan bersalin bagi kawan2 yang masih belum merasai pengalaman pertama dan mgkn boleh juga diamalkan kepada yg masuk 2 and 3 tu, hehehe.

i) Of course, yang paling penting, berdoa sentiasa kepada Allah selepas solat, semoga dipermudahakan bersalin. Rajin2 bangun malam buat solat hajat untuk diselamatkan segalanya, kurang kerisauan dan debaran, semoga baby dan kita selamat melalui segala proses tanpa kesukaran yang melampau dan juga tanpa berlaku sesuatu yg tidak diingini.

ii) Bila masuk 7 bulan hingga ke 9 bulan, aku minum air kelapa muda 1 biji sehari dengan isinya sekali, masih ingat hubby bw balik sebiji setiap petang. Menurut orang-orang tua ini akan mengaktifkan baby dlm perut sehingga memudahkan kit…

Petua Petui

Antara petua petui yg ibu dpt melalui pembacaan ibu sepanjang kehamilan ni:

1. Kurma memudahkan proses bersalin
2. Kismis, badam & walnut buat anak cerdik
2. Buah lai dan epal bagi kulit baby cantik
3. Air kelapa buat kulit baby putih bersih ~ sama gak ngan air soya tp ada org ckp air soya ni akn buat kulit sgt sensitif
4. Ikan bilis akan buat tulang baby kuat
5. Buah delima akn buat kulit dan bibir baby kemerah-merahan

InsyaAllah ibu akan amalkan sumenye demi anak ibu yg tersayang nie..

Fasting

Hari ni dh masuk hari ketiga puasa..alhamdulillah ibu masih gagah untuk menjalani ibadah puasa seperti biasa wlaupon berbadan dua...mudah-mudahan puasa ini dpt mendidik anak dalam perut ibu ni menjadi seorang yg sabar, kuat dan beriman..Ramadhan kali ni terasa amat bemakna kerana ibu dan abah dpt berpuasa dgn buah hati ibu nie..moga lebih diberkati hidup kita...

Setakat ni ibu masih larat memasak untuk berbuka dan bersahur...kalo blh ibu tak nak la beli kt pasar2 Ramadhan tu sbb makanan terdedah..dh la skrg ni H1N1 tgh berleluasa..masak lagi selamat dan jimat..waktu malam pulak anak ibu turut berterawih bersama ibu..tp ibu larat buat 8 rakaat je wlaupon surau kt umah kita tu buat 20 rakaat..tak pe lah..ibu buat sekadar termampu untuk ibu dan anak ibu..mudah-mudahan ia dpt mendidik jiwamu syg..

Hujung minggu ni ibu dan abah akan balik Terengganu untuk berbuka dgn family kt kampung...anak ibu blh jumpa nenek dan tok la ye wlaupon diorang masih tak dapat melihat kehadiran anak ibu nie..lg …

Check Up

Semalam ibu ada check up dgn Dr Zana..alhamdulillah buah hati ibu dlm keadaan yg baik..aktif btul anak ibu ni..sekali kepala kt atas..skali kepala kt bawah..ms doc scan tu siap gerak2 lg..hehe..sronok ibu tgk..jelas nmpk 'bird'...sygnya abah x dpt tgk aksi buah hatinya kali ni sbb abah kt umah...nk print gamba pon tak boleh sbb kehabisan paper..frust btul..

Sehingga sekarang ibu masih bebas dari diabetes atau drh tinggi...ujian darah pon cantik jerr..syukur alhamdulillah..berat ibu sekarang ni 46.5..naik 2 kilo..which is normal la utk kenaikan berat bdn utk trimester pertama..kalo naik mendadak kan bahaya plak..sesekali terasa perut ibu ni sakit..apa lah yg anak ibu buat kt dalam tu..tp yg nyata anak ibu ni aktif bergerak especially kalo ibu tgh driving...dh besar nnti leh la drive ye syg...

Kalo tgk kan perut ibu ni kecik jerr..may be sbb anak sulung kot..lg pon ibu mmg kecik orgnye..sume org ckp ibu tak mcm pregnant sbb perut x nmpk sangat..peduli ape dgn kata org kan..anak ib…

Petua & Teknik Melahirkan

Sekarang ni ibu dh mula mencari2 petua untuk memudahkan proses bersalin....kalo blh ibu nk bersalin secara normal...mudah-mudahan dipermudahkan segalanya..ini petua yg ibu dpt dr forum Ratu Hati..

PETUA DAN TEKNIK MEMUDAHKAN PROSES KELAHIRAN SECARA NORMAL

I. PETUA YANG PERLU DIAMALKAN SEMASA MENGANDUNG UNTUK MEMUDAHKAN KELAHIRAN

1. Senaman Pernafasan
Berlatih semasa mengandung lagi untuk membiasakan kita dengan teknik pernafasan ini. Cuba bayangkan situasi ketika saat ingin melahirkan dan buatlah latihan pernafasan seperti berikut:a. Early labour breathing (mula rase sakit/ start contraction)Bernafas dengan panjang dan berlahan-lahan melalui hidung b. Active stage breathing (contraction makin kerap n makin sakit)Mula bernafas melalui hidung dan lepas melalui mulut. Apabila contraction makin kerap, ambil nafas pendek dan cepat untuk kurangkan kesakitan. Tarik dua kali melalui hidung dan lepas melalui mulut.Apabila contraction hilang (contaraction atau sakit akan berulang dalam dalam tempoh…

It's A Boy!!

Gambar baby mat salleh yg menjadi sumber inspirasi ibu..mudah-mudahan anak ibu hensem macam nie..
Huhhh...lame btul x update blog ni..dh bersarang dn berhabuk dh..cian anak ibu..btw ibu tetap sygkan buah hati pengarang jantung ibu nie..

Pejam celik pejam celik dh 5 bulan anak ibu dalam kandungan ni...around 20 weeks dh..cepat btul masa berlalu..Sabtu lepas ibu jumpe gynae utk follow up check up..bila doc scan nmpk anak ibu tunjuk tanda "best"..smpai abah tergelak tgk..hehe nakal btul anak ibu dlm perut nie..makin hari makin aktif melompat-lompat dlm perut ibu..tak sabar nk keluar ye..!

Seawal 4 bln lebih ibu dh nmpk gender anak ibu ni..it's a boy!!suka sangat la abah...ibu tak kisah..asalkan permata hati ibu ni sihat dan sempurna..alhamdulillah...tak sabar nk tgk anak ibu ni ada iras abah ke iras ibu yee..

Tapi ibu selalu demam..almost every month ibu mesti kena demam, batuk dan selsema..DUGAAN!!..dh la sekarang H1N1 semakin menular..ibu mengandung antara high risk untuk dpt…