Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2010

Petua Untuk Menambah Susu Ibu

1) Pemakanan

Lobak Putih - Rasanye agak pelik. Ada yang buat sup dan jus. Mana yang boleh terima tekaklah. masak sup, + telur + soohoon pun boleh, lagi sedap

Sawi - Masak goreng tumis atau rebus.

Pegaga, daun pucuk betik, jantung pisang - dimakan sebagai ulam, rebus atau urap. Urap tu campuran kelapa, daun, bawang merah, bawang putih, ikan bilis/ udang kering.

Cekur Manis - masak rebus/ lemak manis.atau dihancurkan ditampal pada payu dara ibu, dibasuh selepas kering.

Kacang Hijau - bubur kacang hijau.campur beras merah & also bagus utk pekatkan susu

Kacang Tanah - kacang tanah yang dipanggang bersama susu kambing

Daun Kucai - daun kucai dan ikan bilis secukupnya dan rebus.makanlah bersama-sama nasi

Petola, bayam, daun turi - masak lemak manis

2) Minuman

Minum susu - Susu Anmum Breastfeeding yang paling sesuai.

Air masak - Jangan lupa minum air masak banyak-banyak. Kajian menunjukkan minum air masak sebelum breastfeed baby, InsyaAllah banyak air susunya.

Longan Kering - Samada dibuat jus atau …

It’s So Yummy Mummy!

Panduan menyediakan makanan kepada bayi.

Peringkat pemakanan bayi
Peringkat 1 (5-7 bulan)
• Pada peringkat ini, makanan yang paling sesuai diperkenalkan ialah buah-buahan. Buah-buahan yang sesuai ialah seperti epal, pear, tembikai, pisang, betik, mangga (pastikan tidak ada serat yang diberikan sekali dengan cara menapis buah mangga terlebih dahulu).
• Beri bayi satu jenis buah atau satu tekstur buah yang sama pada satu masa sahaja supaya bayi boleh memahami rasa dan tidak keliru.
• Buat permulaan, beri bayi makan sehari sekali (lunch- antara 11.30 hingga 12.30 tgh). Kemudian boleh ditambah kepada 2 kali sehari (lunch dan dinner- antara 5.30 – 6.30 petang). Selepas dari waktu tersebut, tidak perlu beri makan kepada bayi, memadai dengan susu sahaja.
• Cara penyediaannya fruit puree ialah seperti berikut:
1. Potong buah kepada kiub-kiub kecil dan rebus atau steam buah-buahan tersebut sekejap sahaja (1-2 minit).
2. Lenyekkan atau blender buah.
3. Buat permulaan, beri bayi makan 2,3 sudu sekali mak…

Hardcore Breastfeeder!

Ibu adalah antara hardcore breastfeeder..walau pon byk dugaan di awal2 kelahiran dulu, ibu tetap pertahankan hak anak ibu untuk mendapatkan susu ibu sepenuhnya tanpa bantuan susu formula..bukan angkuh tapi ibu percaya pada rezeki anak ibu..insyaAllah kalau niat kita baik, Allah akan bantu..

Pertama kali anak ibu melekap pada payudara ibu selepas sejam dilahirkan, terasa sebak di dada..sungguh pandai anak ibu menghisap susu ibu wlaupon pertama kali..sungguh ajaib ciptaan Tuhan bukan! Pada mulanya tiada susu yg keluar..ibu urut2 sket..barulah nmpak ada cecair kuning keemasan sedikit..syukur ya Allah..inilah kolustrum yg amat bernilai dr segalanya..inilah antibodi yg amat berharga yg boleh ibu bekalkan utk anak ibu..

Dugaan pertama yg ibu tempuh adalah semasa berada di hospital..Hospital An-nur tidak membenarkan bayi rooming in bersama ibu..tapi ibu awal2 lg dah cakap dgn doctor yg ibu nk exclusive breasfeed dan minta baby rooming in..nasib baik diorng bagi..tapi ada peristiwa yg tidak men…

Koleksi Foto Haziq ~ Newborn

Lahirnya Permata Hati Ibu & Abah

Hmmm begitu cepat masa berlalu..Muhammad Haziq Faris dh masuk 3 bln lebih dh..dh besar dh anak ibu ni..skrg ni tgh bertungkus lumus meniarapkan diri..begitu bersungguh dia berusaha untuk meniarap..pantang letak je mesti nk membalikkan dirinya..skrg ni tido pon kejap2 jerr siang..nak bangun main2..mlm pon dh tido lewat..kalo dulu maghrib tu dh tido dh..tp akrg ni kul 11 baru tido..tp Alhamdulillah haziq x nangis atau merengek..you're good boy my dear!

Syukur Alhamdulillah sehingga sekarang ibu berjaya menyusukan anak ibu secara exclusive..wlaupon byk dugaan yg ibu tempuhi untuk mempertahankan hak anak ibu utk mendapatkan susu ibu sepenuhnya..azam ibu untuk memberikan yg terbaik utk anak ibu.. kat ofis ibu akan pump 3 kali..pagi..tgh hari & ptg.. total sehari pump dpt dlm 16-20 oz..Alhamdulillah cukup untuk keperluan Haziq..siang Haziq akan menyusu 3.5 oz dlm 4-6 botol..mlm direct feeding..tp skrg ni Haziq dh minum 4 oz sekali minum..kuat btul menyusu..patut la tembam..hehe..come…