Skip to main content

5th Pregnancy ~ Baby 2017

As salam...pejam celik pejam celik dh nk habis 1st quarter 2017...cepat sngguh masa berlalu..bz mom macam ni lah...selalu rase x cukup masa..by the way antara whishlist 2017 yg ibu berazam utk buat ialah:

1. Saving in Tabung Haji (no more withdrawal) - simpanan terkumpul 10k sehingga 31 Dec 2017

2. Minimize shopping baju/ tudung (tahan nafsu ke tak ni??? huhuhu)

3. No more CC for shopping - clear all hutang CC

4. Baca Al-Quran at least 1 page 1 hari (biar sikit asalkan istiqamah ye dok??)

5. Al-Ma'thurat pagi & petang

Mudah-mudahan semua whishlist ni terlaksana hendaknya...

Ok kite tutup dulu cite pasal azam berazam ni ye...x sangka plak ibu pregnant 5th baby tahun 2017 ni..Alhamdulillah  rezki Allah...ibu dan abah terima seadanya...jangkaan bersalin dalm awal October tapi biasanya ibu bersalin 2 atau 3 minggu awal dari due sebenar..setakat ni gender baby x tahu boy ke girl...mana2 pon xpe asalkan baby sihat dan sempurna..

Pregnancy kali ini amat mencabar sebab Wafiyya banyak buat perangai...pening kepala ibu weh...asyik2 mengamuk asyik2 nangis..peelnya mangalahkan Habib plak..dugaan sungguh..Ya Allah kuatkanlah hati dan berikanlah kesabaran yg tinggi dalam melayani kerenah anak2..sesungguhnya ibu saying sgt anak2 ibu...

Tak sabar plak nk tggu baby nikuar..padahal baru 3+++ month ibu mengandungkannya...alkisah macam mana boleh tahu ibu pregnant ialah ibu sakit pinggang..bila nk bangun dari tidur telentang mmg rasa berat dan sakit..biasanya kalo pregnant je ibu akan rasa mcm tu..one day tu itu x gi keje mcm x brp sihat..gi klinik Suraya..ckp kt doc sakit pinggang sume n nak buat UPT..sblm2 ni mmg pernah buat UPT tapi -ve je..bile dah buat UPT tu doc ckp mmg ada..hahhhh??? mmg terkejut jgk la..tp tetap bersyukur sbb Allah bagi rezki baby lagi...

Selepas lahirkan Habib dulu ibu amik injection utk planning..sempat la 3 kali inject kt punggung..dlm bulan 1 2016 ibu dh stop injection sbb takut plak fikirkan kesan jangka panjangnya..lps tu dlm bln 12 first time ibu period..lps tu dh x period2 dh...ade la jgk buat UPT kot2 peknen leh berjaga2..last2 ms bln 2 buat UPT kt klinik Suraya tu baru +ve...surprise sungguh..nntikan kemunculan baby 2017...jeng jeng jeng!


 
Gambar ni masa 1st check up @ 8th weeks
 

Comments

Popular posts from this blog

Bercuti di A Famosa Resort Melaka

Sebelum terlupa baik ibu cepat2 update pasal entry nih..a short vacation to A Famosa Resort Melaka...dah lama dah dok nk g sini...tggu Habib besar sket baru boleh jalan2 jauh..so bile tiba masanya ibu cepat2 booking hotel tru Groupon..murah sket...ibu dh budget sebelum puasa kena setelkan misi ke A Famosa ni..Alhamdulillah tertunai jgk hasrat ibu nak bawak anak2 ibu bercuti di sini..apa yg best kt sini ada waterpark & cowboy town..budak2 tu kalo sebut jer pasal swimming sume eksited gile..

Subhanallah terlupa tarikh pegi hari tu..tp yg penting sebelum bulan puasa tahun ni..hehe..maklum la dah 6 urat putus..mudah sgt lupeee....percutian tu 2 hari 1 malam je...masa tu kite stay kat A Famosa Resort..smpai dalam tgh hari..lepak2 kat bilik jap pastu ptg tu kuar g MPO (Malacca Premium Outlet) beli Marry Brwon sebab Faris nak kan beg Superman Marry Brown..pastu balik hotel mandi2 sume sbb malamnya nk ke Cowboy Town plak...

Masuk je Cowboy Town memang teruja la dgn suasana dan deco ala2 b…

Makanan Dalam Pantang

Makanan Untuk Berpantang

Ketika berpantang anda ditegah daripada makan sembarangan mengikut kehendak selera. Informasi ringkas tentang pemakanan yang perlu diamalkan sepanjang tempoh berpantang dan perkara yang harus dielakkan dapat membantu.

Berpantang bukan sahaja melibatkan kesihatan, bahkan ia saling berkait dengan amalan pemakanan. Ini kerana dalam tempoh berpantang, badan anda masih lagi lemah malah sakit ketika bersalin masih belum lagi reda sepenuhnya. Mengikut amalan tradisional masyarakat Melayu, ibu-ibu lazimnya diberikan makanan yang mampu mendatangkan sumber darah di dalam badan, misalnya limpa dan hati. Ia bagi menggantikan darah yang banyak hilang semasa proses kelahiran berlangsung. Kaedah memasak bagi ibu dalam pantang juga agak berbeza. Masakan lazimnya dimasak dengan cara tertentu yang dipercayai boleh membantu menghilangkan angin dan kurang lemak selain mengecutkan urat saraf yang mengembang.


Jamu

Kebanyakan ibu-ibu lepas bersalin mengamalkan pemakanan jamu bagi memul…

Resepi Untuk Bayi

POTATO, CARROT & SPINACH GRANDE’
Potato, carrot : diced into big chunk, boil until tender.
Bila potato & carrot dah tender, add chopped spinach.
Dash some salt, not too much.
Blend until smooth.

BANANA & RICE
Boil 1 cup of rice with slightly more water to prepare ‘nasik lembik’.
When cooked, add 3-4 sliced banana preferably yang manis eg. pisang emas.
Add 2-3 spoon of plain yogurt. Blend until smooth. Serve immediately.

BABY PASTA
Boil some rice , ½ cup of pasta. (amount air - agak2).
When cooked & tender add ground beef ½ cup. Cook until simmer, and finally add chopped ½ of tomato, dash of salt and 1 spoon butter to taste.

PORRIDGE KAMPUNG
Prepare basic rice porridge, add cubed potato or carrot and daging ayam and dash of salt.
Fry some ikan bilis until crispy.
Blend together until smooth.

PORRIDGE MODERN
Prepare basic rice porridge, add daging or ayam, cook,
Finally add some brocccoli and 1 spoon of butter.
Blend until smooth.

FRUITS DESERT
Boiled diced pear & apple. Cool it an…