Skip to main content

OOTD - Kurung Moden

Hari ni rajin nk update blog sbb hari ni hari malas sedunia..hari utk relax2 sbb baru lepas closing last week...huhhh byk la ko punye rilek cik puan Tengku Puteri..haha..kali ni nk buat entry pasal ibu plaks...

Semenjak dua menjak nih ibu suka sgt pakai baju kurung moden..kalo nk tempah baju ke nk beli baju online ke mesti kurung moden punye lah..kalo lepas beranak kt Habib dulu suke dressing jubah/ dress..skarang ni kurung moden & kebarung plaks..haha xde niat nk menunjuk ke ape ke..pakai untuk kepuasan diri sendiri jerk...kalo boleh hari2 mau pakai kurung moden..hehe tapi koleksi kurung moden x banyak sgt..baru nk menambah koleksi.. baju raye 2016 both kurung moden + 1 kebarung from Minimalace..



 

Lawa ke lawa?? harus la lawaaaaaaaa..haha perasan lah ibu ni kan..yg penting bile pakai kurung moden rase konfiden..ececehhhhh..hmmm nampaknye bertambah la koleksi kurung moden lps ni..
 

Comments

Popular posts from this blog

Bercuti di A Famosa Resort Melaka

Sebelum terlupa baik ibu cepat2 update pasal entry nih..a short vacation to A Famosa Resort Melaka...dah lama dah dok nk g sini...tggu Habib besar sket baru boleh jalan2 jauh..so bile tiba masanya ibu cepat2 booking hotel tru Groupon..murah sket...ibu dh budget sebelum puasa kena setelkan misi ke A Famosa ni..Alhamdulillah tertunai jgk hasrat ibu nak bawak anak2 ibu bercuti di sini..apa yg best kt sini ada waterpark & cowboy town..budak2 tu kalo sebut jer pasal swimming sume eksited gile..

Subhanallah terlupa tarikh pegi hari tu..tp yg penting sebelum bulan puasa tahun ni..hehe..maklum la dah 6 urat putus..mudah sgt lupeee....percutian tu 2 hari 1 malam je...masa tu kite stay kat A Famosa Resort..smpai dalam tgh hari..lepak2 kat bilik jap pastu ptg tu kuar g MPO (Malacca Premium Outlet) beli Marry Brwon sebab Faris nak kan beg Superman Marry Brown..pastu balik hotel mandi2 sume sbb malamnya nk ke Cowboy Town plak...

Masuk je Cowboy Town memang teruja la dgn suasana dan deco ala2 b…

Makanan Dalam Pantang

Makanan Untuk Berpantang

Ketika berpantang anda ditegah daripada makan sembarangan mengikut kehendak selera. Informasi ringkas tentang pemakanan yang perlu diamalkan sepanjang tempoh berpantang dan perkara yang harus dielakkan dapat membantu.

Berpantang bukan sahaja melibatkan kesihatan, bahkan ia saling berkait dengan amalan pemakanan. Ini kerana dalam tempoh berpantang, badan anda masih lagi lemah malah sakit ketika bersalin masih belum lagi reda sepenuhnya. Mengikut amalan tradisional masyarakat Melayu, ibu-ibu lazimnya diberikan makanan yang mampu mendatangkan sumber darah di dalam badan, misalnya limpa dan hati. Ia bagi menggantikan darah yang banyak hilang semasa proses kelahiran berlangsung. Kaedah memasak bagi ibu dalam pantang juga agak berbeza. Masakan lazimnya dimasak dengan cara tertentu yang dipercayai boleh membantu menghilangkan angin dan kurang lemak selain mengecutkan urat saraf yang mengembang.


Jamu

Kebanyakan ibu-ibu lepas bersalin mengamalkan pemakanan jamu bagi memul…

Menu Untuk Bayi 8 Bulan

Ni menu ibu cedok dari internet...hmm cian Faris hari2 dok makan menu yg sama..

*Sarapan :
- Oatmeal + apple/pir sauce/pisang lecek + susu atau Oatmeal + susu saja
juga boleh
- Tepung beras merah (buatan sendiri) + apple sauce + susu
- Tepung beras merah + buah apple cincang halus + juice apple

*Snack :

- plain yoghurt
- plain yoghurt plus pisang yang dilecek atau dicincang halus, boleh juga pir
atau apple, mangga
- milkshake mangga, alpukat
- Buah (mulai 8 bulan bayi sudah bisa diperkenalkan dengan finger snack,
untuk buah boleh dipotong kecil panjang sebagai finger snack terutama untuk
apel dan pir).
- Puding roti (whole wheat) + apple + susu

* Makan tengahari/petang:
- Oatmeal + ayam/daging cincang + sayuran (buncis/peas + wortel) + keju
parut (boleh ditambahkan susu)
- Mashed potato + ayam/daging cincang + sayuran
(buncis/peas/bayam/brokoli + wortel) + keju parut + susu
- Jagung manis yang dibuat puree + ayam/daging cincang+ bayam/brokoli +
tahu + keju/kuning telur
- Makaroni + ayam/daging sapi cincang…