Skip to main content

Bandung - Day 3

Wahhh hari ni dh hari ke tiga..cepat benar rasenye masa berlalu..agenda hari ini ialah ke Pasar Baru (masa yg di tunggu-tunggu oleh ibu nie..hehe)..masa utk melabur Rp..hehe..biase la sebelum berjalan kami breakfast dulu kt hotel..



Kami amik teksi ke Pasar Baru dari hotel..smpai je Pasar Baru mata dh mula rambang sebab tgk byk sgt pakaian2 bergantungan dari baju, telekung semayang, dan mcm2 lg lah..tujuan utama ibu nk cari telekung semayang, blouse panjang dan kain cotton..heng jeng kite terjah satu satu..first kedai ibu ternampak blouse putih panjang..blouse Bandung lah tu sbb kt Malaysia tak jumpe blouse cam ni..terus beli lepas tawar-menawar..hehe..ni la gambar suasana di Pasar Baru..





Tgh dok jalan2 tu si faris ni nk menyusu plak..abah dh merayap kemana ntah semantara tggu ibu susukan Faris..tgk2 rupanya abah terjumpa dgn kawan dia masa kt U dulu..Apek kitaorg pggil..dia dtg dgn kwn2 opis..Reen wife dia tak dpt ikut sbb exam..cian Reen..kalo tak leh shopping same2..hehe


Kami lunch kt Pak Chi Met (famous dgn ikan bakar)di Pasar Baru..peristiwa yg paling x dpt dilupakan ialah bila kita duduk aje satu meja berkerumun org2 kedai dtg bawak menu suruh beli makanan dan minuman mereka..smpai naik tension..huhhh..cepat2 kami order air kelapa dan set ikan bakar kt Pak Chi Met..tak kuasa nk layan..tp best jgk la maskan kt Pak Chi Met ni..set ikan gurame bakar..ade sekor sotong, sekor udang yg dipanggang..




Lepas lunch sambung shopping lg..




Tgh syok2 shopping ibu rase cam x sedap aje..alamakkk cam period je..huhhh terpaksa blk hotel dulu sbb x bawak bekal pad..tapi petang tu kami pegi lg ke Pasar Baru sbb nak beli jajan sbg ole2..bila tanye pd guard kt situ rupanya Pasar BAru boleh pegi jln kaki aje..naik aje jambatan kt sblh hotel dan bila turun tu dh smpai Pasar Baru..walking distance aje rupanye..sebelum ke PAsar Baru bergambar lg kt depan hotel..







Sebelah malam pulak kami dinner kt restoran ape ntah..supir yg bawakkan..ok jgk la masakan kt sini..sekali lagi ibu pesan Sup Iga Bakar..abah pesan nasi goreng ape ntah..lupa name dia sbb pelik sgt..hehe



Inilah antara harta rampasan kami di BDO..hehehehe


Faris tertidur kepenatan smbil peluk Upin yg dibeli di salah sebuah pasaraya kt sini..

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Bercuti di A Famosa Resort Melaka

Sebelum terlupa baik ibu cepat2 update pasal entry nih..a short vacation to A Famosa Resort Melaka...dah lama dah dok nk g sini...tggu Habib besar sket baru boleh jalan2 jauh..so bile tiba masanya ibu cepat2 booking hotel tru Groupon..murah sket...ibu dh budget sebelum puasa kena setelkan misi ke A Famosa ni..Alhamdulillah tertunai jgk hasrat ibu nak bawak anak2 ibu bercuti di sini..apa yg best kt sini ada waterpark & cowboy town..budak2 tu kalo sebut jer pasal swimming sume eksited gile..

Subhanallah terlupa tarikh pegi hari tu..tp yg penting sebelum bulan puasa tahun ni..hehe..maklum la dah 6 urat putus..mudah sgt lupeee....percutian tu 2 hari 1 malam je...masa tu kite stay kat A Famosa Resort..smpai dalam tgh hari..lepak2 kat bilik jap pastu ptg tu kuar g MPO (Malacca Premium Outlet) beli Marry Brwon sebab Faris nak kan beg Superman Marry Brown..pastu balik hotel mandi2 sume sbb malamnya nk ke Cowboy Town plak...

Masuk je Cowboy Town memang teruja la dgn suasana dan deco ala2 b…

Makanan Dalam Pantang

Makanan Untuk Berpantang

Ketika berpantang anda ditegah daripada makan sembarangan mengikut kehendak selera. Informasi ringkas tentang pemakanan yang perlu diamalkan sepanjang tempoh berpantang dan perkara yang harus dielakkan dapat membantu.

Berpantang bukan sahaja melibatkan kesihatan, bahkan ia saling berkait dengan amalan pemakanan. Ini kerana dalam tempoh berpantang, badan anda masih lagi lemah malah sakit ketika bersalin masih belum lagi reda sepenuhnya. Mengikut amalan tradisional masyarakat Melayu, ibu-ibu lazimnya diberikan makanan yang mampu mendatangkan sumber darah di dalam badan, misalnya limpa dan hati. Ia bagi menggantikan darah yang banyak hilang semasa proses kelahiran berlangsung. Kaedah memasak bagi ibu dalam pantang juga agak berbeza. Masakan lazimnya dimasak dengan cara tertentu yang dipercayai boleh membantu menghilangkan angin dan kurang lemak selain mengecutkan urat saraf yang mengembang.


Jamu

Kebanyakan ibu-ibu lepas bersalin mengamalkan pemakanan jamu bagi memul…

5th Pregnancy ~ Baby 2017

As salam...pejam celik pejam celik dh nk habis 1st quarter 2017...cepat sngguh masa berlalu..bz mom macam ni lah...selalu rase x cukup masa..by the way antara whishlist 2017 yg ibu berazam utk buat ialah:

1. Saving in Tabung Haji (no more withdrawal) - simpanan terkumpul 10k sehingga 31 Dec 2017

2. Minimize shopping baju/ tudung (tahan nafsu ke tak ni??? huhuhu)

3. No more CC for shopping - clear all hutang CC

4. Baca Al-Quran at least 1 page 1 hari (biar sikit asalkan istiqamah ye dok??)

5. Al-Ma'thurat pagi & petang

Mudah-mudahan semua whishlist ni terlaksana hendaknya...

Ok kite tutup dulu cite pasal azam berazam ni ye...x sangka plak ibu pregnant 5th baby tahun 2017 ni..Alhamdulillah  rezki Allah...ibu dan abah terima seadanya...jangkaan bersalin dalm awal October tapi biasanya ibu bersalin 2 atau 3 minggu awal dari due sebenar..setakat ni gender baby x tahu boy ke girl...mana2 pon xpe asalkan baby sihat dan sempurna..

Pregnancy kali ini amat mencabar sebab Wafiyya banyak…