Skip to main content

Bandung - Day 2 (Part III)

Perancangan awalnya bila balik dari Kampung Daun nak singgah Rumah Mode..masa on the way balik tu ujan lebat selebat lebatnya..sistem pengairan kt sane mmg teruk..bila ujan lebat mcm tu mcm banjir..dh la air mengalir laju dan air plak keruh dan kotor..pak supir kate kite ke Toko Tiga dulu la sbb ujan lebat susah nk bwk budaj kecik ke Rumah Mode..kami ikut je lah..smpai di Toko Tiga..abah tgk2 jeans..mcm2 jenis jeans ada..yg ori pon murah2..tp abah tak beli jeans pon sbb dah beli kt Grande semalam..abah beli jaket hitam..smart sgt jaket tu mcm blazer..lbh kurang Rm50++ je..lupa plak nk amik gamba kedai Toko Tiga..

Masa tu dh petang...so kami decide tak jadi nk ke Rumah Mode sbb kesuntukan masa..lgpon pak supir kata kat Rumah Mode tu mahal sket..tak pe la..lain kali kalo dtg lg nk gi Rumah Mode..saje nk tgk tpt..destinasi kami seterusnya ialah ke Factory Outlet di Jalan Riau..byk FOs kt kawasan ni..antara yang sempat kami singgah ialah Terminal Tas,Heritage, Summit, dan tak ingat dh..hehe..tp kami tak beli byk pon kt sini..tak ade ape yg menarik perhatian..cuma ibu beli handbag kat Terminal Tas & long skirt je kt Mall (ape ntah nama Mall kt Jalan Riau ni..lupe plak)..





Hari pon dh nk gelap..biase la kt sana pkul 6 tu dh nk mlm sbb waktu diorng sejam awal dr waktu kite..so dh penat bershopping pak supir bawak kami makan kat Resotran Sunda Sambara..agak exclusive jgk restoran ni...hmmm berapa plak la Rp yg akan melayang..abah pilih lauk..ibu mkn je..hehe..tapi masakan kt sini sedap2..kami terkejut jgk sbb bila nk byr tu tgk bil hanya Rp 49,000 aje..murah banget..ok la tu kan..jom layan gambar..





Comments

Popular posts from this blog

Bercuti di A Famosa Resort Melaka

Sebelum terlupa baik ibu cepat2 update pasal entry nih..a short vacation to A Famosa Resort Melaka...dah lama dah dok nk g sini...tggu Habib besar sket baru boleh jalan2 jauh..so bile tiba masanya ibu cepat2 booking hotel tru Groupon..murah sket...ibu dh budget sebelum puasa kena setelkan misi ke A Famosa ni..Alhamdulillah tertunai jgk hasrat ibu nak bawak anak2 ibu bercuti di sini..apa yg best kt sini ada waterpark & cowboy town..budak2 tu kalo sebut jer pasal swimming sume eksited gile..

Subhanallah terlupa tarikh pegi hari tu..tp yg penting sebelum bulan puasa tahun ni..hehe..maklum la dah 6 urat putus..mudah sgt lupeee....percutian tu 2 hari 1 malam je...masa tu kite stay kat A Famosa Resort..smpai dalam tgh hari..lepak2 kat bilik jap pastu ptg tu kuar g MPO (Malacca Premium Outlet) beli Marry Brwon sebab Faris nak kan beg Superman Marry Brown..pastu balik hotel mandi2 sume sbb malamnya nk ke Cowboy Town plak...

Masuk je Cowboy Town memang teruja la dgn suasana dan deco ala2 b…

Makanan Dalam Pantang

Makanan Untuk Berpantang

Ketika berpantang anda ditegah daripada makan sembarangan mengikut kehendak selera. Informasi ringkas tentang pemakanan yang perlu diamalkan sepanjang tempoh berpantang dan perkara yang harus dielakkan dapat membantu.

Berpantang bukan sahaja melibatkan kesihatan, bahkan ia saling berkait dengan amalan pemakanan. Ini kerana dalam tempoh berpantang, badan anda masih lagi lemah malah sakit ketika bersalin masih belum lagi reda sepenuhnya. Mengikut amalan tradisional masyarakat Melayu, ibu-ibu lazimnya diberikan makanan yang mampu mendatangkan sumber darah di dalam badan, misalnya limpa dan hati. Ia bagi menggantikan darah yang banyak hilang semasa proses kelahiran berlangsung. Kaedah memasak bagi ibu dalam pantang juga agak berbeza. Masakan lazimnya dimasak dengan cara tertentu yang dipercayai boleh membantu menghilangkan angin dan kurang lemak selain mengecutkan urat saraf yang mengembang.


Jamu

Kebanyakan ibu-ibu lepas bersalin mengamalkan pemakanan jamu bagi memul…

Resepi Untuk Bayi

POTATO, CARROT & SPINACH GRANDE’
Potato, carrot : diced into big chunk, boil until tender.
Bila potato & carrot dah tender, add chopped spinach.
Dash some salt, not too much.
Blend until smooth.

BANANA & RICE
Boil 1 cup of rice with slightly more water to prepare ‘nasik lembik’.
When cooked, add 3-4 sliced banana preferably yang manis eg. pisang emas.
Add 2-3 spoon of plain yogurt. Blend until smooth. Serve immediately.

BABY PASTA
Boil some rice , ½ cup of pasta. (amount air - agak2).
When cooked & tender add ground beef ½ cup. Cook until simmer, and finally add chopped ½ of tomato, dash of salt and 1 spoon butter to taste.

PORRIDGE KAMPUNG
Prepare basic rice porridge, add cubed potato or carrot and daging ayam and dash of salt.
Fry some ikan bilis until crispy.
Blend together until smooth.

PORRIDGE MODERN
Prepare basic rice porridge, add daging or ayam, cook,
Finally add some brocccoli and 1 spoon of butter.
Blend until smooth.

FRUITS DESERT
Boiled diced pear & apple. Cool it an…